Chrumkavá bezlepková granola z pohánky

suroviny na prípravu pohánkovej granoly
suroviny na prípravu granoly

Prečo pohánková granola

Pohánka je taká záhadná surovina, dlho sme si k sebe hľadali cestu a teraz u nás doma nesmie chýbať. Jedná sa o celé zrno, je bezlepková a jej použitie je všetranné vďaka jej orieškovej chuti. Viete ju pripraviť naslano, nasladko, môžete ju klíčiť, namáčať a mixovať bez varenia, variť, alebo len zaliať vodou a jesť takú chrumkavú.

Táto granola začína pomiešaním pohánky a vločiek bez lepku. Ak chcete, môžete si granolu spraviť čisto len z pohánky.

Potom pridáme kokos a škoricu, javorový sirup a kokosový cukor pre sladkosť.

Do zálievky si pridajte naše kokokešu maslo a tá vôňa, ktorou vám zaplní kuchyňu bude neskutočná. Ak si viete predstaviť granolu na raňajky, pridajte k nej kokosový jogurt alebo ju zalejte mandľovým mliekom. Nezabudnite pridať za hrsť čerstvého bobuľového ovocia.

pohánková granola suché ingrediencie
zmiešajte suché ingrediencie

Na plný plech granoly budete potrebovať:

  • 1 1/2 hrnčeka bezlepkových vločiek 
  • 1 1/2 hrnčeka pohánky 
  • 3/4 hrnčeka vlašských a pekanových orechov nasekaných
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu 
  • 2 PL chia alebo ľanových semienok (mletých)
  • 2 PL kokosového cukru 
  • 1/2 čl himalájskej soli 
  • 3/4 čl mletej škorice
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja 
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu 
  • 3 PL nášho kokokešu masla 
  • 1/3 hrnčeka sušených brusníc alebo iného sušeného ovocia alebo horkej čoko (po vychladnutí granoly)

Ako na to:

  1. Rúru si predhrejte na 160 st.
  2. V mise zmiešajte pohánku, vločky, oriešky, kokos, chia, kokosový cukor, soľ a škoricu. Pomiešajte.
  3. Na panvici si zohrejte olej a javorový sirup, kým sa obe nespoja. Potom pridajte orieškové maslo a znovu premiešajte. Ak maslo nemáte, môžete ho vynechať alebo nám napíšte a my ho pre vás pripravíme a pošleme vám ho. Znovu premiešajte. Zmes nalejte na suché suroviny a premiešajte.
  4. Zmes dajte rovnomerne na papier na pečenie a pečte 25-30 min alebo kým nebudú dozlatova opečené. V polovici pečenia obráťte.
  5. Keď granolu dopečiete a kým je teplá pridajte brusnice a premiešajte. Ak chcete pridať čokoládové kúsky, nechajte ju úplne vychladnúť. Vychladnutú granolu dajte do vzduchotesnej nádoby, nech vám ostane čerstvá a chrumkavá. V mrazničke ju môžete skladovať cca 1 mesiac.
upečená granola má krásnu zlatistú farbu a orieškovú vôňu

Ak ste si túto pohánkovú granolu pripravíte, pochváľte sa ňou na sociálnych sieťach a označte nás @rejoy.sk #rejoyfood

My vašu šikovnosť radi prezdieľame a ukážeme tak viacerým ľuďom, ako sa dá užívať si raňajky inak.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík