Dokonalý vanilkový koláč ku káve

Vanilkový vegan koláčik z mandľovej múky (nie drte). Spravíte ho v jednej mise. Stači pomiešať varechou. Také jednoduché, také rýchle a hlavne, také dobré! Je bez oleja, bez obilnín, bez lepku, paleo a len zo 6 ingrediencií plus voda a štipka soli.

Milujem jednoduché koláče. Ako bublanina alebo kakaový kokosák. Proste niečo, čo zmiešate v jednej mise, nemusíte pri tom stáť a zvládnu to aj deti.

Žiadne komplikované polevy, žiadne krémy, ništa. No dobre, kvôli fotke som naň dala biely jogurt a čučoriedky, ale chápeme sa. Menej je niekedy viac a doplniť si ho môžete vždy. Nie je suchý, takže ho nemusíte zapíjať s čajom, ale môžete si ho dať k čaju. Budete sa tešiť na každý kúsok, ktorý si odhryznete.

Recept na vanilkový vegan koláč

Príprava: 10 min

Pečenie: 40 min

Na cca 12 kúskov budete potrebovať:

  • 196 g mandľovej múky (akú som použila uvidíte stlačením názvu, ale kúpite aj v DM)
  • 128 g zemiakového škrobu (klasický Solamyl, funguje aj kukuričný, tapiokový nefunguje)
  • 96 g kokosového cukru (alebo hnedého cukru)
  • 20 g mletého ľanového semienka
  • 2 a 1/4 ČL prášku na pečenie
  • štipka soli
  • 250 ml vody
  • 1 čl vanilky

Ako na vanilkový koláč ku káve:

  1. Predhrejte rúru na 180°C. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske dobre zmiešajte mandľovú múku, zemiakový škrob, kokosový cukor, mletý ľan, prášok do pečiva a soľ.
  3. Odmerajte vodu a pridajte do nej vanilkový extrakt. Nalejte do misy so zmesou mandľovej múky a miešajte, kým sa všetko nespojí a nevznikne hladká hmota.
  4. Rozotrite do pripravenej formy.
  5. Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu. Či je hotový, vyskúšajte špáradlom.
  6. Presuňte koláč na mriežku a nechajte úplne vychladnúť vo forme.
  7. Ak chcete, pred podávaním mierne posypte koláč strúhaným kokosom.

Poznámky:

Skladovanie: Úplne vychladnutý koláč uchovávajte v zakrytej nádobe pri izbovej teplote 2 dni. V chladničke po 5 dní alebo v mrazničke po dobu 1 mesiaca.

Tipy/Možnosti:

Zemiakový škrob: Koláč sa najlepšie podarí s použitím zemiakového škrobu, ale rovnaké množstvo kukuričného škrobu taktiež funguje. Tapiokový škrob nie je vhodnou náhradou.

Kokosový cukor: Rovnaké množstvo hnedého cukru alebo bežného krupicového cukru kľudne môžete použiť

Ľanové semieka drvené: Rovnaké množstvo mletých semien chia môže byť použité namiesto mletého ľanu

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík