Keď začíname s vegánstvom, najlepšou cestou je odraziť sa od receptov, ktoré máme radi a ktoré dôverne poznáme. Veď kto by si nedal rád fazuľovú polievku. Namiesto údeného mäsa v nej nájdete tempeh. Ten sa dá kúpiť aj údený, čo polievke pridá autentickejšiu chuť. Namiesto šľahačkovej smotany použite rastlinnú smotanu. Kúpite ju dnes už vo všetkých potravinách napr. pod značkou Alpro. Rastlinné smotany sa robia zo sóje, mandlí, kokosu alebo kešu.
Fazuľa a jej benefity
Fazuľa je plodina známa od nepamäti. Obsahuje množstvo nukleových kyselín a bielkovín. Áno, tých bielkovín, na ktoré sa vás stále všetci pýtajú. Vďaka nukleovým kyselinám sa naše bunky obnovuju a omladzujú. Vo fazuli ďalej nájdete veľa železa, draslíka, vápnika, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha našim črevám.
Tempeh
Už ste ho chutnali? Ak ste nejaký ten čas na rastlinnej strave alebo vás zaujíma ako jesť menej mäsa, tempeh je úžasný zdroj proteínov. Na rozdiel od tofu má mäsovú, pevnú štruktúru a príjemnú oriešovú chuť. Viac sa o tempehu dočítate tu.
Na polievku budete potrebovať:
- 200g bielej fazule
- 2 strúčiky cesnaku
- rastlinnú smotanu
- bobkový list
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- údený tempeh
- kokosový cukor a jablčný ocot podľa chuti
Ako na to:
- Fazuľu si na noc namočíme.
- Ráno vodu zlejeme a dáme fazuľu variť. Keď voda začne vrieť, opäť ju vylejeme a nalejeme novú vodu.
- Do vody dáme bobkový list a fazuľu varíme. Keď je fazuľa skoro mäkká, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky.
- V smotane rozmiešame červenú papriku a trochu vody z polievky.
- Keď sú zemiaky mäkké nalejeme smotanu do polievky, pridáme prelisovaný cesnak a nakrájaný tempeh. Necháme zovrieť a už nevaríme.
- Osolíme, okoreníme, pridáme jablčný ocot a kokosový cukor podľa chuti.
Ak vám vegánska kyslá fazuľová chutila, označte nás spolu s vašim výtvorom na instagrame @rejoy.sk
Zapíšte sa do nášho newslettra a dostávajte stále čerstvé recepty na mail. Na facebooku nás najdete tu.