Čas prípravy: 40 min
Na 4 porcie budete potrebovať:
- – 1/2 hokkaido tekvice
- – 1 červená cibuľa
- – 1,5 cm zázvoru
- – 1/2 čl čili
- – 600 ml zeleninového vývaru (alebo bujón)
- – 200 ml kokosového mlieka v konzerve
- – 1 PL kokosového cukru
- – soľ a korenie podľa chuti
- – 1 PL olivového oleja
POSTUP:
1. Hokkaido si umyjete, ostrým nožom ju rozrežeme na polovičku. Polievkovou lyžicou vyberieme semienka. Odrežeme stopku a konček a nakrájame ju najskôr na mesiačiky a potom na kocky.
2. Nakrájajte si nadrobno cibuľu, ošúpte zázvor a nakrájajte aj ten na tenké paličky.
3. Vo veľkom hrnci si rozohrejte olej, dajte naň cibuľu, zázvor a čili. Opekajte, kým nebude cibuľa priesvitná.
4. Pridajte hokkaido a pokračujte v smažení. Teraz dajte aj cukor, soľ a korenie. Zavrite a minútku poduste.
5. Všetko zalejte zeleninovým vývarom, prikryte pokrievkou a doveďte k varu. Varte 25 min, kým nebude tekvica mäkká. Vyskúšajte do nej pichnúť vidličkou.
6. Teraz je čas pridať kokosové mlieko. Konzervu pred otvorením rozhrkajte. Nechajte zovrieť 5-7 minút.
7. Dajte hrniec z platne dolu. Vezmite tyčový mixér a polievku rozmixujte na hladký krém.
8. Polievku servírujte s čerstvým pečivom, semienkovými krekrami, dajte do nej tekvicový olej, konopné semienka, ozdobte čerstvými bylinkami a krutónmi.
TIP:
Zvyšok kokosového mlieka nalejte do nádoby na výrobu ľadových kociek a vložte do mrazničky. Takto ich môžete kedykoľvek pridať do polievky, či curry alebo zmrzliny, či smoothie.