Niečo tak dobré a tak jednoduché na prípravu si musíte skúsiť uvariť. Vegan Yaki udon sú tradičné japonské rezance z pšeničnej múky, pripravené metódou stir-fry. Dostať ich kúpiť už aj v Tescu, prípadne v špecializovaných obchodoch, či na internete.
Na tento recept vám stačí 5 ingrediencií a za 10 minút máte hotovú rýchlu večeru, či obed. Ak máte predvarené cestoviny, príprava na panvici vám zaberie 5 minút.
Tento recept si ľahko prispôsobiteľný vašej chuti, pridajte si proste zeleninu, ktorú máte radi a upravte si ho ako chcete.
Vegánske yaki udon
V pôvodnom recepte bol použitý dashi prášok, čo je rybací polievkový základ. Tento som nahradila hubovým bujónom. Dodá skvelú arómu a vôňu a zemitú chuť.
Čo sú yaki udon
Yaki udon je pečené a miešané japonské jedlo pripravené vo woku z udon rezancov. Dáva sa doň rôzna zelenina v našom prípade jarná cibuľka. Na omáčku som použila vegánske maslo Alsan a sójovú omáčku shoyu. Niečo iné sú yaki soba, tie sú vyrobené z pohánkovej múky a sú tenšie.
Z čoho sú udon rezance
Udon rezance sa vyrábajú z pšeničnej múky. Sú hrubšie, viete ich kúpiť v sušenom aj chladenom stave. Ak si viete zohnať tie chladené, kúpte si ich. Sú hotové za 90 sek a sýte. Naše deti im hovoria červíky, lebo sú hrubšie a majú tvar dážďoviek 😀
Vyrábajú sa zo pšeničnej múky, vody a soli. Aj keď nie sú bezlepkové ako ryžové rezance, používajú sa v mnohých japonských receptoch. Sú vegánske, bez mlieka, ale pre istotu si vždy pozrite zloženie uvedené na obale.
Čo budete potrebovať na 2 porcie yaki udon
- 400g chladených alebo 150g sušených udon rezancov
- 2 PL masla Alsan
- 3 PL shoyu sójovej omáčky
- 3 PL vody
- 3 jarné cibuľky
- sezamové semienka
- nori riasy (voliteľné)
- čierna rasca (voliteľné)
- 1/2 hríbového bujónu Maggi
Ako na to:
- Pripravíme si udon rezance podľa návodu.
- Ak máme rezance sušené, po uvarení ich prepláchneme studenou vodou.
- Rozohrejeme wok, dáme naň rezance, prilejeme vodu, aby sa rozlepili.
- Pridáme maslo a sójovú omáčku.
- Nakrájame si cibuľky, hodíme k rezancom, pridáme bujón a rozmiešame v rezancoch. Mali by sme mať omáčku, ak by bolo málo šťavy, pridajte trochu vody.
- Ozdobíme opečeným sezamom (nasucho opečeným), pridáme nori riasy podľa chuti.
- Ihneď podávame
Ak ste si náš recept pripravili, nezabudnite sa s ním pochváliť na IG pod hashtagom #rejoyfood pre znovuobjavenú radosť z jedla a označte nás @rejoy.sk
Vaše výtvory prezdieľame v našich stories.
Ak ste FB aktívni, nájdite si nás pre ešte viac obsahu a osobnejší prístup tu. Prihláste sa do nášho newslettra a dostávajte každý týždeň zhrnutie, čo sa nové na našom blogu udialo a čo sme pre vás prichystali.