Jarné rolky sa môžu zdať na prvý pohľad ako zložité a pracné jedlo, je to však presne naopak. Ľahká večera, ktorá uspokojí chuťové a vizuálne potreby a stačia vám 3-4 kusy, aby ste mali bruško plné zeleniny. Naučte ich jesť aj vaše deti a urobili ste tým pádom veľa pre ich zdravie. Pri príprave vám môžu pomáhať, dokonca už predškoláci sa ľahko naučia rolky plniť a rolovať.
Čo sú jarné rolky
Sú farebné, zdravé a ich príprava je zábavná. Použite suroviny, ktoré máte doma. Spolu s krémovou omáčkou alebo sladkým chili dipom sú delikatesný ľahký obed alebo zdravá večera. Vo Vietname ich nájdete ako Goi Cuon, jedlo, ktoré sa je rukami, na ktorého prípravu je treba ryžový papier, chrumkavú zeleninu a čerstvé zelené bylinky alebo listovú zeleninu.
Spravte si ich z pár ingrediencií alebo pridajte koľko farieb chcete a vytvorte si zdravý snack, ľahký obed. Podávajte s tahini omáčkou alebo sladkou chili omáčkou.
Vyzerá to na prvý pohľad zložito, ale už pri druhej pochopíte ako na to a budete profík. Prax robí majstra, tak si ich kľudne pripravujte každý týždeň.
Suroviny na jarné rolky
Recept je úplne jednoduchý. Nič komplikované vás nečaká. Okrem ryžových papierov je všetko ľahko dostupné. Ryžový papier nájdete v ázijskej sekcii Tesca alebo v ázijských potravinách. Sem tam sú aj v zdravých obchodoch. Sú rôzne tvary a veľkosti, tak si trocha zaexperimentujte a nájdite tie svoje.
Omáčka na jarné rolky
Tu sú dve omáčky, z ktorých by ste si mali bezproblémov vybrať. Jedna je z tahini, teda sezamových semienok a druhá chili pre tých, ktoré milujú pikantné ázijské jedlo.
Bylinky a zelené listy
Jarné rolky sú často naplnené s pár bylinkami ako je mäta, koriander alebo bazalka. Ak je práve sezóna, nebojte sa použiť jednu z nich alebo kľudne aj všetky. Ak chcete naozaj výraznú rolku, bylinky sú nevyhnutné. Bazalka sa extrémne hodí práve k tahini dipu. Tá kombinácia je úchvatná. Zo šalátov používame srdiečkový šalát alebo hlávkový šalát.
Zelenina vo vnútri
Teraz je čas vybrať si, akou zeleninou budeme plniť. Nakrájajte si ju na tenké paličky alebo použite strúhadlo na julienne zeleninu. My dávame do roliek mrkvu, uhorku, červenú papriku, červenú kapustu, jarnú cibuľku a klíčky. Niekedy dávam dnu aj vermicelli ryžové rezance (ak chcem sýtejšiu verziu) alebo opečené tofu. V lete sa dá použiť reďkovka. Rovnako si viete pripraviť aj ovocné rolky napr z jahôd, kiwi, banánov a namáčať ich do tahini kakaovej polevy. Mňam..
Ako pripraviť jarné rolky
- do veľkej misy si dajte teplú vodu. Tu budete namáčať ryžový papier, aby zmäkol
- papier namočte do vody na minútku, kým papier zmäkne. Nenechajte ho tam dlho, lebo sa s ním bude zle pracovať.
- papier si polož na plastovú dosku alebo tanier, do spodnej tretiny na seba naukladaj suroviny (to čo dáš naspodok bude najviac vidieť)
- papier prelož cez náplň a začni rolovať a prstami formovať rolku. Tak v 2/3 zlož ľavý a pravý bok, čím uzavrieš konce a roluj ďalej
- ak si chceš nechať rolky na neskôr, použi dva ryžové papiere, nech sú rolky pevnejšie
- nepreplň ich, mohli by sa prasknúť
V chladničke vydržia 2-3 dni, ale najlepšie chutia čerstvé. Ak nechceš, aby sa ti navzájom zlepili, použi papier na pečenie. Hodia sa k polievkam alebo ako samostatné jedlo.
Recept na jarné rolky a dve omáčky
- 6 ryžových papierov
- 2 mrkvy nakrájané na zápalky alebo nastrúhané julienne škrabkou
- 1/2 uhorky pripravenej rovnako ako mrkva
- 1/2 červenej papriky (môže byť aj žltá alebo oranžová) na pásiky
- kúsok červenej kapusty nakrájanej natenko
- 1 hrnček listových šalátov
- tofu
- mäta, koriander alebo bazalka (v sezóne)
- šalát
- jarná cibuľka
- klíčky
- čierna rasca
Sladká chili omáčka
- 1/4 hrnčeka ryžového octu
- 2 PL vody
- 2 PL javorového sirupu
- 1 PL tamari
- 1 strúčik cesnaku
- kúsok zázvoru
- 1 čl chili fliačikov
- šťava z jednej limetky
Tahini omáčka
- 1/4 hrnčeka tahini
- 2 PL javorového sirupu
- 2 PL vody
- 1 PL tamari (alebo sójovej omáčky)
- kúsok nastrúhaného zázvoru (alebo 1/4 čl sušeného)
- šťava z polovice limetky
- 1 PL ryžového octu (voliteľné)
- 1 ČL chili fliačikov
- Všetko spolu zmiešame, necháme odležať, nech sa chute spoja. Úplne inak omáčka chutí už po pár minútach. Zhustne a nezabudnite pred podávaním ochutnať, prípadne dochutiť, ak vám čosi chýba.
2. Veľkú misu naplň teplou vodou.
3. Namoč ryžový papier na chvíľu do vody, aby zmäkol a dalo sa s ním pracovať
4. Na nesavý povrch polož mokrý ryžový papier a naukladaj naň všetky suroviny.
5. Stlač a roluj. Jemne, ale pevne roluj smerom hore až do 2/3 papiera, potom zahni ľavý a pravý bok ku stredu a doroluj dokonca.
Podávaj s omáčkou, ktorú si vyberieš alebo kľudne aj s oboma. Z tohoto množstva spravíš 6 roliek.