Najlepší vegan gyros je z hlivy ustricovej. A aj najzdravší, haha. Nebudete ho krájať, ale trhať vidličkou, aby ste mali presne tú štruktúru, ktorú potrebujete na úžasný chrumkavý gyros. Pripravte si pita chlieb, tortillu alebo ryžu a šalát a nachystajte si túto jednoduchú dobrotu.
Ako gyros servírovať:
- Na tanier – ako hlavné jedlo s pečenými zemiakmi alebo ryžou. Kľudne použite aj obľúbený dip alebo tzaziki.
- V tortille – gyros jednoznačne patrí do arabského chleba (pita) alebo do tortilly. Ach koľko sme ich pojedli cestou z Mostnej (NR) za čias, kedy bola každý piatok ruka hore a ani sme nesnívali, že raz z nás budú vegáni, budeme žiť na Korčuli v Chorvátsku a na dovolenky chodiť karavanom.
- Do šalátu – urobte si grécky šalát, tabulah alebo fazuľový šalát. Do všetkých týchto sa gyros fantasticky hodí.
- Tanier pre hostí – Ak radi pripravujete obložené misy z viacerých jedál, prihoďte k falafelu, hummusu, tzaziki a tahini dressingu kľudne aj gyros.
Ako skladovať hlivu ustricovú
Dajte ju do vzduchotesnej nádoby do chladničky do doby spotreby, čo sú väčšinou 3-4 dni. Radšej ju však pripravte, čo najskôr.
Ak skladujete hotové jedlo, ohrejte ho na panvici, nech opäť nadobudne chrumkavosť.
Ako pripraviť vegan gyros z hlivy ustricovej
Príprava: 20 min
Pečenie: 20-40 min (závisí, na aké tenké pásiky naškriabete hlivu)
Pre 4 osoby budete potrebovať:
- 2 balenia hlivy ustricovej
- 2 čj sójovej omáčky
- 2 čl sušeného oregana
- 1/2 čl drvenej rasce
- 1/2 čl údenej červenej papriky
- 1 čl sušeného cesnaku
- 1 čl soli
- mleté čierne korenie
- pita chlieb
- uhorka
- cherry rajčiny
- červená cibuľa
Príprava vegan gyros:
- Predhrejte rúru na 220 st.
- Z hlivy odrežte tvrdé konce. S vidličkou hlivu natrhajte na pásiky, čím tenšie, tým rýchlejšie bude hotová a chrumkavejšia bude.
- V miske zmiešajte marinádu. Zamiešajte olej, sójovku, oregano, rascu, paprikový prášok, cesnakový prášok, soľ a čierne korenie. Pridajte túto marinádu k hlive a pomiešajte.
- Papierom na pečenie vyložte plech, uložte naň hlivu a dajte piecť do vyhriatej rúry.
- Po 20 minútach skontrolujte a prehrabte ju. Ak ste ju natrhali natenko, už ju zrejme aj môžete vybrať. Aspoň u nás to tak bolo. Ak ste ju mali hrubšiu, pootáčajte ju a dajte ešte dopiecť maximálne na 20 minút, ale už ju sledujte priebežne.
- Podľa vybranej možnosti servírovania si nachystajte prílohu a pustite sa do toho.
Neváhajte spraviť fotografiu a označiť nás na sociálnych sieťach, kde nás nájdete ako @rejoy.sk Radi vaše umenie v kuchyni prezdieľame svetu. Objavte aj ďalšie recepty v našich e-bookoch:
- BBQ vegan recepty
- RAW recepty (al. recepty zo živej stravy)
- alebo sa vráťte späť do formy so šťavovým detoxom