Na jeseň nás čakajú kačacie a husacie hody. No nás, čo jeme rastlinne nečakajú. Ale emócie a spomienky sú mega silné a práve preto, vznikol tento recept na nekačaciu pečeňovú paštétu.
Nejedná sa o nič zložité. Práve naopak. Recept je veľmi jednoduchý a zvládnu ho ako muži tak aj ľavoruké kuchárky.
Nekačacia pečeňová paštéta z orechov?
Pri slove paštéta sa mi vykreslia pred očami všetky tie hrôzostrašnosti, ktoré som si takmer celý svoj život natierala na chleba. Ale boli dobré, že?! A viete prečo? Nie preto, z čoho boli vyrobené, ale preto, čím boli dokorenené.
Dnes už nie je problém zohnať vegánsku nátierku, ktorá je chutná a nebojíte sa ju vytiahnuť ani pred zarytými mäsožravcami. Bolo teda jasné, že časom svoju ponuku zloženú z hummusu, obohatím o vegan pašteku. Žreb padol na niečo na spôsob kačacej pečeňovky.
Čo budete potrebovať na nekačaciu paštétu
Na túto dobrotu budete potrebovať niečo okolo 15 min času, šampiňóny, vlašské orechy a mixér. To je základ, ku ktorému pridáme cibuľu a cesnak. Oriešky opečieme na suchej panvici, čím pustia svoju chuť, potom podusíme šampiňóny na cibuľke a cesnaku. Rozmixovaním týchto dobrôt vám vznikne famózna nátierka, pri ktorej sa budete zalizovať.
S čím ponúkať nekačaciu paštétu
K paštéte sa fantasticky hodí biela opečená bageta alebo iné pečivo, napr. kváskový chlebík. Na jednoduchý chlebík z kvásku nájdete recept v našej knižke BBQ vegan recepty.
Ak sa pečivu snažíte vyhýbať, natrite si ju na semienkové krekry.
Recept je veľmi jednoduchý a obľúbený darček pre návštevy, keďže paštétu máte rýchlo hotovú, viete ju dať do skleneného pohára s viečkom a k fľaši červeného vína máte milý darček.
Recept na nekačaciu paštétu
Príprava: 10 min
Varenie: 20 min
Celkom: 30 min
Počet porcií: 1 hrnček, cca 8 porcií
Budete potrebovať:
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 170 g šampiňónov
- 1/2 hrnčeka petržlenovej vňate (alebo 1 PL sušenej)
- 1/2 PL sušeného rozmarínu (alebo čerstvého 1 PL)
- 1 čl soli
- 1/2 čl čierneho korenia
- 1 PL olivového oleja
Ako na to:
- Vlašské orechy si opečte na rozohriatej suchej panvici. Pozor, aby nezhoreli. Sem tam ich treba poprehadzovať. Keď začnú na krajoch hnednúť, treba ich dať preč. Presypte ich do mixéra
- Panvicu vráťte na sporák a dajte na ňu olej. Keď bude olej horúci, dajte naň cibuľu a cesnak. Pečte, kým nebude cibuľa priesvitná, tak 3 min. Pridajte všetky ostatné ingrediencie, šampiňóny, petržlenovú vňať, rozmarín, soľ a korenie. Dobre premiešajte. Zakryte pokrievkou a varte, kým šampiňóny nezredukujú množstvo na polovicu a nepustia šťavu. Ak by sa vám začali lepiť na panvicu, podlejte trošičkou vody. Varte 6-8 minút.
- Celú zmes pridajte k vlašským orechom, ktoré čakajú v mixéri a začnite mixovať. Priebežne dávajte dolu zo stien mixéra a trpezlivo mixujte, kým nedosiahnete vzhľad paštéty. Ak máte radi textúru, tak prestaňte mixovať skôr. Preložte do nádoby na paštétu, napr malej zapekacej misky alebo skleného pohára so širokým hrdlom a nechajte vychladiť v chladničke pred podávaním.
Ak ste tento recept vyskúšali, nezabudnite sa ním pochváliť a označte nás na IG @rejoy.sk s hashtagom #rejoyfood pre znovunájdenie radosti z jedla.