Jednoduchý recept na pečené gaštany, obľúbenú jesennú pochúťku. Kto by ich nemal rád. Pripomínajú mi jesenný jarmok v Leviciach a vianočné trhy. Ak navyše natrafíte na fakt dobré gaštany, s týmto postupom máte vyhraté!
Ako narezať gaštany
Priznám sa, že táto časť celého procesu prípravy gaštanov ma najviac nebaví a príde mi miestami nebezpečná. Raz Martin povedal, že veď máme gaštany radi, uľahčime si to. A tak sme si našli luskáčik na gaštany. Nájdete ho v ponuke Tescomy za necelých 7 Eur a aj keď sa mi to zdalo dosť, za vecičku, ktorú sem tam použijem, musím povedať, že sa s ním robí skvelo a celú perepúť prípravy gaštanov uľahčí a zrýchli. O bezpečnosti ani nehovorí. Narezávať gaštany nožom…no na to sa aj zle pozerá.
Kde kúpiť gaštany
Gaštany dostanete kúpiť sezónne v supermarketoch, na trhu alebo ak máte kúsok gaštanový háj, môžete si ísť nazbierať. Ja som tieto naše kupovala v Lidli a vždy to robím tak, že vezmem pár na skúšku a keď sú dobré a nie sú hnilé, zastavím sa aj ďalší deň a kúpim viac.
Ako pripraviť gaštany
Gaštany si ľudia pripravujú varené a pečené. Tento recept je kombináciou oboch. Tak sa poďme naň pozrieť.
Budeme potrebovať:
- gaštany 🙂
- Nahrejeme si rúru na 200 st. Celzia
- Gaštany narežeme z vypuklej strany do kríža aspoň do hĺbky 4 mm, aby sa dali dobre šúpať
- Hodíme ich do hrnca s vodou (studenou), osolíme a dáme variť.
- Keď začnú vrieť, zlejeme vodu a gaštany narezaným hore preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme 15 min
- Po uplynutí tohoto času ich vyberieme a zakryjeme utierkou, nech sa sparia. Necháme takto oddychovať 10 minút
- A už len šúpeme a užívame si.
Ak máte radi jesenné recepty, vyskúšajte aj pečené pučené zemiaky alebo si uvarte klasiku fazuľový guláš s tempehom