Prečo pohánkové rizoto
Keď sa začnete vyhýbať pšenici a ryži a začnete skúšať nové prílohy, do vášho života sa určite zatúla pohánka. Kedysi patrila do kuchýň skôr chudobných domácností a v súčasnosti ju len tak ľahko medzi svojimi známymi neobjavíte. V reštauráciách už ani nehovorím. Pokiaľ teda nevyhľadávate zdravý štýl stravovania.
O pohánke
Jej charakteristická vôňa vás môže odradiť. V obchodoch nájdete tmavú pohánku, svetlú, aj lámanku. Je prirodzene bezlepková, preto je veľmi vhodná pre osoby precitlivené na lepok alebo tým, ktorí sa lepku vyhýbajú z iných dôvodov, ako je napríklad nafukovanie, zlá pleť. Je skvelá do rizota a výborná je jej kombinácia s hubami.
Má orieškovú chuť a vôňu. Je to pseudoobilnina vhodná aj pre rawtariánov, keďže nepotrebuje tepelnú úpravu. Napriek tomu ju môžete klíčiť, variť, pariť alebo len tak zaliať vodou a nechať zmäknúť. Aby nebola suchá, pridajte k nej kokosový olej.
Ak vám prekáža jej chuť, uvarte ju v zeleninovom vývare s trochou soli.
Pôvod pohánky
Pohánka pochádza z Himalájí. Svoje meno získala od pohanských nájazdníkov, ktorí ju do Európy priniesli v 12. storočí. ľahko stráviteľné potraviny. Je zdrojom komplexných sacharidov, ale aj vlákniny Tá pomáha správnemu tráveniu a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahuje cenné vitamíny skupín B a E a minerálne látky, kde najvýznamnejšou je rutín. Ak máte rutínu nedostatok, zistíte to tak, že vám praskajú cievy, máte drobné krvácania pod kožou a často krvácate z nosa.
Použitie pohánky
Pohánku môžete jesť nasladko, aj naslano. Pohánka je ideálna na prípravu kaše. Stačí ju na noc namočiť do vody, ráno ju prepláchnuť a rozmixovať s banánom a kakaom a máte skvelú kakaovú kašu. Dá sa zmiešať s čerstvým alebo so sušeným ovocím(slivky, marhule, brusnice) alebo oriešky (mandle, kešu, para orechy) a semienkami (ľanové, slnečnicové). Ochutiť ju môžete kakaom, karobom, javorovým alebo ďatlovým sirupom. Výborne chutí aj na slano, napríklad so sušenými paradajkami, s avokádom, bylinkami, cesnakom, zamiešaná s restovanou zeleninou alebo hríbami.
Recept na pohánkové rizoto
Na dve porcie budete potrebovať:
- hrnček pohánky
- 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 červená paprika
- 1/2 žltá paprika
- 1 hrsť mrazenej zmesi karotka, hrášok, kukurica
- 1/2 hrnčeka uvareného alebo sterilizovaného cíceru
- soľ
- čierne korenie
- 1 ČL majoránky
- nori sušené vločky
- chlorella prášok
Postup:
- Pohánku prepláchneme a dáme variť do zeleninového vývaru alebo vody.
- Varíme 10 minút, potom necháme ďalších 15 minút pod pokrievkou dôjsť.
- Ošupeme si cesnak a cibuľu a najemno nakrájame. Zohrejeme si na panvici olej a cesnak a cibuľku opečieme dozlata.
- Pridáme nadrobno nakrájané papriky a mrazenú zeleninu. Restujeme, kým zelenina nezmäkne. Do zeleninovej zmesi primiešame cícer a pohánku. Ochutíme soľou, korením a sušenou majoránkou.
- Podávame s coleslaw vegan šalátom
Pingback: Pikantná domáca horčica