Čo sú tapiokové perly
Tapiokové perličky sa používajú na výrobu pudingu alebo zahusťovanie. Vyrábajú sa z bielej dužiny hľúz manioku jedlého. Sú veľké 2 až 4 mm. Sú bezlepkové a v kuchyni sa využívajú od zvláčnenia cesta a zahusťovania až po výrobu dezertov a pudingov. Rovnako ich môžete použiť do nápojov a čajov. Použiť ich môžete aj namiesto ryže.
Tapioka je zdrojom komplexných sacharidov s nízkym obsahom cholesterolu a bez obsahu tuku. Neobsahuje lepok a preto je vhodná aj pre bezlepkáčov. Produkty z tapioky sú dosť kalorické, ale zas nasýtia na dlhšiu dobu a v našej obľúbenej kombinácii s kokosovým mliekom nezaťažia trávenie.
Ak máte radi sladké pokušenia, vyskúšajte aj:
- Budwig krém
- bezlepkové wafle bez cukru a pritom tak dobré
- ranná pšenová kaša s makom
Recept na tapiokový puding
- 1/3 hrnčeka tapiokových perál
- 640 ml kokosového mlieka (nie to husté v konzerve, ale rastlinné mlieko)
- 40g kokosového cukru
- 1/3 ČL soli
- 1/2 ČL vanilky
- čerstvé ovocie, výborne sa hodí mango, ananás
- kokosové lupienky, kakaové drvené bôby
Ako na to
- Na panvicu si vylejeme mlieko a dáme doň tapiokové perly. Necháme 30 min boptnať
- Pridáme cukor a soľ a zohrievame až k varu. Varíme 15 min na miernom ohni a miešame, aby sa nám perličky neprichytávali si o spodok panvice.
- Primiešame vanilku
- Nalejeme do pohárikov a dáme do chladničky vychladiť na aspoň 3 hodiny. Puding v chladničke ešte viac zhustne.
- Podávame s čerstvým ovocím alebo džemom. Hodia sa aj kokosové lupienky
- Puding je najlepší hneď v ten deň, ale vydrží v chladničke 3 dni (keby ste naň zabudli)
Ak ste si puding uvarili a chutilo vám, nezabudnite sa tým pochváliť na sociálnych sieťach a šíriť tak povedomie a rastlinných maškrtách. Smelo nás v príspevku označte @rejoy.sk a my vašu šikovnosť prezdieľame ďalej do sveta.