U nás doma sú obdobia, keď si na hríby ani nespomenieme a potom to doháňam tak, že spravím 3 hubové jedlá v jednom týždni. Alebo šampiňónový paprikáš.
Takto isto to máme aj s makom. Dlho nič a potom tadáááá, 3 druhy makových koláčov :D. Proste verím tomu, že telo, keď mu niečo chýba, si vypýta.
Šampiňóny a ich benefity
O hubách sa často vraví, že obsahujú množstvo ťažkých kovov. Číňania však už 6 tisíc rokov používajú huby na liečenie, podobne ako u nás sa používajú bylinky.
Pomôže nám už len prechádzka lesom. Príroda má predsa liečivú silu. Znižuje stres, zlepšuje náladu, pomáha sústrediť sa.
Huby obsahujú množstvo bielkovín, polysacharidov, vlákniny a čo je dôležité, majú nízky obsah tukov. Ďaleľ v nich nájdeme riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A. Vitamín C, biotín a betakarotén. Také obyčajné kuriatko má viac vitamínu A ako mrkva.
Zo stopových prvkov v stráviteľnej forme v nich nájdeme vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síru aj zinok. Ich obsah sa líši podľa jednotlivých druhov hríbov.
Aké hríby na perkelt alebo paprikáš
Paprikáš alebo ak chcete perkelt je jednoduché jedlo, ktoré si pamätám od malička a bolo jedným z mojich najobľúbenejších. S hríbami je to rovnaká story. Môžete použiť šampiňóny alebo hlivu ustricovú. S oboma je toto jedlo výborné.
Z čoho omáčku
Na omáčku som použila rastlinnú smotanu. Zvyčajne používam tú od Alpro na varenie, ale doporučujem toto jedlo vyskúšať so smotanou mandľovou od Body future. Keďže nie som vegánka od narodenia, viem ako chutí perkelt so smotanou šľahačkovou. Je to sen..ale aj potom ste vo sne. Lebo spíte, ste unavení, oťažení a vaše telo má kopu roboty stráviť kravské mlieko s hríbami. Skúste túto rastlinnú alternatívu a budete milo potešení, ako vám je ľahko.
Aké cestoviny?
K paprikášu sa mi hodia penne. A halušky, ak vás baví byť v kuchyni dlhšie. Dôležitejšie je však pre mňa momentálne z čoho cestoviny sú a ako dlho sa varia. Tieto dva predpoklady skvelo spĺňajú cícerové cestoviny, ktoré sú hotové za 5 min a navyše sú bez lepku. Nájdete aj ďalšie možnosti ako sú cestoviny hrachové a z červenej šošovice. Všetky sú výborné a s chutnou omáčkou sú takmer na nerozoznanie od pšeničných. Ak máte radi cestoviny, vyskúšajte aj tieto s pestom zo sušených rajčín.
Šampiňónový paprikáš recept
Čas prípravy: 10 min
Varenie: 15 min
Príprava celkom: 25 min
Budete potrebovať:
- 350 g šampiňónov
- 1 červená cibuľa
- 1 čl sladkej papriky
- 1/2 čl drvenej rasce
- 1/4 čl sušeného cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- 1/2 balenia cícerových cestovín
- 2 PL olivového oleja
- rastlinná smotana (kešu, mandľová)
- koriander
Ako na to:
- Dajte si variť vodu na cestoviny. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
- Zo šampiňónov si odrežte nožičky a umyte ich poriadne. Rozkrojte ich na polovicu a nakrájajte na pásiky.
- Nakrájajte nadrobno cibuľu.
- Na panvici si rozohrejte olivový olej. Dajte naň smažiť cibuľku. Keď sa pekne rozvonia, zaprášte ju červenou paprikou a rascou. Premiešajte. Dávajte pozor, aby vám paprika nezhorela.
- Pridajte šampiňóny a premiešajte. Zakryte pokrievkou a duste, kým šampiňóny pustia vodu. Stiahnite teplotu. Sem tam premiešajte.
- Duste tak 10 min. Potom prilejte smotanu a premiešajte. Pridajte cesnakový prášok. Nechajte prevariť a môžete servírovať.
Pingback: Vegan parmezán zo 4 surovín za pár minút na vašich cestovinách
Pingback: VEGAN MENU na týždeň (+nákupný zoznam) zdarma