Čo s celým veľkým karfiolom? Upečte si ho s týmto fantastickým výpekom a budete sa olizovať až za ušami.
Na výpek budete potrebovať:
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- ⅓ hrnčeka sójovej omáčky
- 1 PL javorového sirupu
- 3 ČL teriyaki omáčky (al. vegan worcester)
- 2 ČL cesnakového prášku
- 2 ČL cibuľového prášku
- 1 ČL sušenej petržlenovej vňate
- ¾ ČL tymiánu
- 1 ČL údenej papriky
- ¼ ČL korenia
- 5 PL kukuričného škrobu
- ½ hrnčka vody
Karfiol a spol.
- 1 celý karfiol (odstráň listy a trčiacu stopku)
- 4 veľké mrkvy nakrájané na kúsky
- 4 stredne veľké zemiaky – ošúpané a nakrájané na kocky
- ½ hrnčeka zeleninového vývaru
Ako na to
Výpek
- V stredne veľkom hrnci zmišajte dokopy všetky ingrediencie na výpek OKREM kukuričného škrobu a vody
- Priveďte k varu a potom stiahnite na nízky stupeň, nechajte bublať 5 minút. Dajte preč z ohňa.
- V druhej miske zmiešajte kukuričný škrob a vodu, aby ste si spravili zahusťovadlo.
- Keď už výpek nevrie, pomaly primiešajte zmes škrobu a miešajte, aby vám nevznikli hrčky.
- Výpek začne hustnúť. Vráťte hrniec späť na sporák a nechajte 3 min prevrieť.
Karfiol, mrkva a zemiaky
- Rúru predhrejte na 230 st
- Dajte na plech zemiaky, mrkvu. Do stredu dajte karfiol. Nepreplňte plech. Nech sa to nedusí, ale pečie.
- Otočte karfiol naopak a k hlúbiku nalejte 1/3 výpeku. Poriadne karfiolom zatraste, nech stečie všade.
- Postavte karfiol na plech, už hlavou hore a ponatierajte ho výpekom, kľudne polovicou.
- Na dno plechu vylejte ½ hrnčeka zeleninového vývaru.
- Na zemiaky a mrkvu vylejte výpek, nejaký si ešte nechajte na potieranie počas pečenia
- Plech prikryte alobalom a pečte 40 min. Počas tejto doby môžete karfiol potierať výpekom.
- Odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút. Ja som ešte potierala výpekom z plechu.
- Podávajte teplé so šalátom.