K letnej grilke a hamburgerom sa máločo hodí tak ako slávny coleslaw šalát. Túžila som ho nachystať už niekoľko dní a cez víkend sa mi to konečne podarilo, lebo bola doma zelená aj fialová kapusta.
Na coleslaw šaláte ma vždy odrádza majonéza, tak som hľadala chutné a podobné riešenie a našla som ho v podobe tahini zálievky, ktorá chutí minimálne tak dobre ako majonéza a je o triedu zdravšia.
Pozrime sa, čo budeme potrebovať:
- Zelenú kapustu
- Mrkvu
- Jarné cibuľky
- drvené chili fliačiky (voliteľné)
- tahini
- dijonská horčica
- trstinový cukor alebo javorový sirup
- jablčný ocot (dá sa nahradiť šťavou z 1/2 citrónu)
- soľ & korenie
Pikantný coleslaw s tahini dijonským dresingom
Coleslaw je o dressingu. Suchú kapustu s mrkvou by asi nikto len tak s radosťou nechrúmal. Keďže použijeme tahini a vodu namiesto majonézy, odstránime tuk a nepotrebné kalórie a pritom neprídeme o krémovosť. Týmto dosiahneme coleslaw šalát, ktorý bude naozaj chutný a zdravý. Tahini dresing si určite obľúbite a verím, že sa stane vaším najobľúbenejším dresingom na zeleninové šaláty ako je tomu aj u nás.
Coleslaw som robila prvý raz a rovno si tento recept píšem, lebo ma totálne dostal. Dijonská horčica a trochu čili mu dodali cveng, aký si presne predstavujem k zeleninovému šalátu.
Ako pripraviť vegan coleslaw
1. Začnite prípravou zeleniny:
- rozrežte kapustnú hlavu na polovicu a ešte raz na polovicu, vyrežte hlúbik a nakrájajte kapustu na tenké prúžky. Ja som robila šalát len pre dvoch, tak mi stačila 1/4ka hlavy
- rozštvrťte mrkvu a nakrájajte ju buď na tenké pláty, alebo naškrabte škrabkou ako ja (1 mrkva)
- nakrájajte zelenú cibuľku natenko
- a na záver rozrežte a nakrájajte na tenké pásiky červenú kapustu
2. Pripravte si dresing. V malej miske zmiešajte tahini, vodu, dijonskú horčicu, jablčný ocot, cukor a čierne korenie. Ja som pridala aj štipku čili.
3. Do veľkej misy dajte kapustu, mrkvu a cibuľky a zalejte dresingom. Riadne premiešajte. Ak je treba prisoľte a okoreňte čerstvým mletým korením.
A hotovo!
Je to také jednoduché, chutné a zdravé jedlo 🙂
Ako ho skladovať
- Chladnička: Tahini coleslaw môžte kľudne skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 dni (ale pochybujem, že vám ostane)
- Pripravte si ho dopredu: Tento jednoduchý coleslaw recept si môžete prichystať aj dopredu deň dva a skladovať ho v chladničke, kým nepríde jeho čas
Ako ho použiť
- Dajte ho ako prílohu k iným jedlám napríklad k BBQ vegan rebierkam beans alebo pečeným zemiakom.
- Podávajte ho k hamburgerom
- Alebo ku grilovanej zelenine
Recept na tahini coleslaw vegan šalát
- 1 hlava zelenej kapusty, nastrúhaná na tenké pásiky
- 1 ½ hrnčeka mrkvy nastrúhanej julien strúhadlom
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na pásiky
- trošku čili
- himalájska soľ & korenie
- sézamové semienka
Dresing:
- 4 PL tahini
- 4 PL vody
- 1 PL dijonskej horčice
- 2 čl trstinového cukru alebo javorového sirupu
- 2 čl jablčného octu alebo šťavy z 1/2 citrónu
- štipka čerstvého mletého čierneho korenia
Ako na to:
Začnite dresingom. V malej miske skombinujte všetky ingrediencie na dresing. Dajte bokom.
Po pár minútach, pridajte trošku chili.
Dresing si môžete zamiešať aj na dne misy, v ktorej budete servírovať šalát. Budete mať menej umývania.
Do veľkej misy dajte zelenú kapustu, červenú kapustu, mrkvu, cibuľky a premiešajte. Pridajte k dresingu a poriadne zmiešajte, aby bola zelenina obalená a šalát zmäkol.
Teraz je čas na čili, soľ a korenie podľa vašej chuti.
Servírujte pri izbovej teplote alebo vychladené. Závisí od vašej preferencie. Ja ho mám rada pri izbovej.
Podávajte s trochou sézamových semienok na vrchu.
Z celej hlavy kapusty vám vyjde 6 porcií.
Ak ste si coleslaw pripravili, nezabudnite sa nám pochváliť a označiť svoje dielo hashtagom #rejoyfood takto oslavujeme znovuobjavenú radosť z jedla. Označte aj nás @rejoy.sk a my vašu šikovnosť radi prezdieľame v našich storkách.
Pingback: Varené pučené pečené zemiaky z 3 ingrediencií dokonalá večera
Pingback: Pohánkové rizoto bez lepku zdravý farebný obed