Kto máte radi guľky z plnenej papriky zbystrite pozornosť. Aj zarytým mäsožravcom budú chutiť tieto fantastické chrumkavé guľky z obyčajných ingrediencií, ktoré bežne zoženiete. Pohánka a zemiak vytvoria dokonalú konzistenciu a obedy máte hotový raz dva.
Mäsové guľky v tejto podobe ma skutočne nadchli. Podoba zloženia so skutočnými guľkami z mletého mäsa je neuveriteľná. Ak máte vlastnú obľúbenú omáčku, kľudne si ju dajte s nimi na špagety alebo iný druh rezancov. Ak chcete experimentovať, vyskúšajte našu paprikovú omáčku z mixéra.
Pohánka
Pohánku kupite tmavú a svetlú, tieto guľky sme robili so svetlej, ale rovnako dobre by mal recept fungovať aj z tej tmavej opečenej. Dajte nám prípadne do komentára vedieť, ak ste skúšali. Pohánka, podobne ako quinoa má veľa benefitov, je zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, antioxidantov a je bezlepková.
Príprava: 10 min Varenie: 30 min Celkový čas: 40 min Počet guliek: 15 ks
Na vegan (ne)mäsové guľky budete potrebovať:
- 2 stredne veľké zemiaky (nastrúhať, zbaviť vody)
- 1/2 hrnčeka pohánky
- 1 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- koreniny: majorán, údená paprika, cesnak
- pohánkové soba rezance (prípadne špagety)
Na paprikovú omáčku:
- 2 červené papriky
- 2 PL olivový olej
- 2 PL sójová omáčka
- 1/3 hrnčeka konopných semienok
- voda (podľa potreby hustoty omáčky)
Ako si pripraviť nemäsové guľky:
- Premyte pohánku pod studenou tečúcou vodou. Do hrnca dajte 1,5 hrnčeka vody a pohánku. Priveďte k varu, posoľte. Nechajte jemne bublať 15 min alebo kým sa všetka voda nevstrebe.
- Zatiaľ si nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle.
- Vytlačte z nastrúhaných zemiakov vodu a zemiaky preložte do misy.
- Po 15 minútach prehrabte pohánku vidličkou a pridajte ju k zemiakom
- Pridajte soľ, korenie, prípadne vami vybrané koreniny. My sme dali údenú papriku, cesnakový prášok, majorán.
- Všetko spolu premiešajte a roztlačte ešte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou.
- Tvarujte rukami guľky s priemerom okolo 2,5 cm
- Dajte na panvicu olivový olej a nahrejte ho, poukladajte guličky na panvicu, zakryte pokrievkou a nechajte variť 5 min. Guličky postupne otáčajte a opekajte zo všetkých strán dochrumkava.
- Nachystajte si obľúbené rezance (špagety, soba, ryžové), dajte na ne guličky a zalejte obľúbenou omáčkou
- Ingrediencie na omáčku dajte do mixéra a rozmixujte. Nechajte mixovať dlhšie, nech vám mixér omáčku rovno zohreje.
- Zalejte jedlo omáčkou a užívajte 🙂