V tomto chladnom období bojujem so svojou chuťou žiť na raw food a vraciam sa k teplým kašiam a polievkam. Stále sa necítim byť dosť pripravená sa týchto komfortných jedál vzdať. Pšeno v našej špajzi stálo na poličke pridlho, tak mám tento týždeň prudko pšenový a snažím sa ho použiť do čo najviac jedál, nech viem, ktoré z nich mi režú. Pšeno je bezlepkové a z obilnín je to myslím jediná, ktorá neprekysľuje, ale naopak alkalizuje organizmus, tak je veľmi vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s tráviacou sústavou. Zeleninová polievka s pšenom je zložená zo zeleniny, ktorú máme doma plus mínus stále, či už v mrazenej alebo čerstvej podobe. Zeleninu objednávame každý týždeň zo stránky Sladučké ovocie a s ich výberom a kvalitou sme veľmi spokojní.
Polievka je veľmi vhodná aj pre menšie detičky, v prípade potreby ju môžete úplne rozmixovať a podávať s chlebovými krutónmi alebo cestovinou.
Čo budeme potrebovať
- hrnček karfiolu
- 3 mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 PL prepláchnutého pšena
- hrsť fazuľkových lúskov
- 1 ČL majorán
- riasa dulse
- 1 PL olivového oleja
- voda alebo vývar
Ako na to
- Na oleji opečieme na krúžky nakrájanú mrkvu.
- Pridáme pretlačený cesnak a opečieme
- Pridáme karfiol a zalejeme vývarom alebo vodou.
- Keď voda vrie pridáme pšeno a majorán. Prípadne soľ
- Zakryjeme a necháme variť, kým nie je zelenina skoro hotová. Časť polievky môžeme rozmixovať a tým ju zahustiť
- Pridáme fazuľové lusky, prevaríme a môžeme podávať