Niečo k telke, z čoho nebudeš mať brucho ako Obelix? A v chladničke je len zelenina? Tak si vyber tú buľvu zeleru, čo tam skrývaš už druhý týždeň na zeleninovú polievku a sprav si z neho hranolky.
Prečo zeler
Možno sa to nezdá, ale táto nie veľmi krásna zelenina má skutočne veľa účinkov na naše zdravie. Tak napríklad:
- Posilňuje imunitný systém – obsahuje množstvo vitamínu C a E
- Pomáha pri zahlienení – presne to potrebujeme v tomto období
- Znižuje cholesterol a krvný tlak
- Podporuje zdravie čriev a trávenia – pôsobí preventívne pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva.
- Pôsobí ako afrodiziakum – pomáha pri zníženom libide a podporuje mužskú potenciu. Pomáha, ak sa snažíte a nedarí sa vám otehotnieť.
- Znižuje vplyv oxidačného stresu
- Pôsobí antibakteriálne a antimykoticky – pomáha zbaviť sa v tele zápalov, zlepšiť zdravie kĺbov, ktoré môžu bolieť v dôsledku zápalu a opuchu, pomáhajú pri celkovej regenerácii organizmu a pôsobí preventívne pred vznikom ochorení.
- Bojuje proti nespavosti
Čo budeme potrebovať:
- 1 veľký koreň zeleru
- 1 ČL korenia podľa chuti – my sme dali zemiačik a kurkumu (cesnak, kajenské korenie)
- olivový olej
Ako na to
- Zeler si ošúpeme a nakrájame na hranolky
- Rozohrejeme rúru na 220 st.
- Do misy dáme nakrájané hranolky, pridáme olivový olej, korenie od oka a podľa chuti a poriadne premiešame. Ak máte radi pikantné pridajte si aj kajenské korenie.
- Pečte 30- 40 min a po desiatich minútach popretáčajte. Hranolky ukladajte tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Vtedy sa nepečú, ale dusia a sú potom mľandravé a mäkké.
- Vychutnajte si ich teplé 🙂
Zeler môžete použiť aj ako náhradu zemiakov vo vianočnom majonézovom šaláte. Šalát bude ľahší a možno si to ani nikto nevšimne 🙂