Korenistá šošovicová polievka

Korenistá šošovicová polievka je u nás doma obľúbená síce viac medzi dospelými ako medzi deťmi, ale nestrácame nádej a naďalej skúšame, že im raz zachutí. Vedeli ste, že deťom musíte jedlo niekedy ponúknúť až 14 krát, kým si ho obľúbia?

Na túto polievku budete potrebovať potraviny, ktoré máte bežne doma. Dochutená je citrónom, ktorý jej dá čerstvú chuť. Obľúbené korenia v nej nemôžu chýbať. Verím, že tak ako chutí nám, bude chutiť aj vám.

Je korenistá, plná chuti a sme zvedaví, ako vám bude chutiť. Napíšte nám do komentára a nechajte svoju recenziu. Ak hľadáte recept, ktorý vás zahreje a ktorý oživí váš jedálníček, ste tu správne. Máme radi husté polievky a šošovica je snáď u každého Slováka doma.

Ako na korenistú šošovicovú polievku

  1. potrebovať budete základné suroviny, ktoré doma máte a napriek tomu je gurmánskym zážitkom
  2. polievka je čiastočne krémová a zároveň má úžasnú konzistenciu, pretože z nej časť rozmixujeme
  3. dajte si poriadnu porciu. Šošovica obsahuje protein, vlákninu, železo a kyselinu listovú.
  4. hodí sa na obed a ešte lepšie vám bude chutiť na ďalší deň (ak ostane)
  5. môžete ju zmraziť. Spravte si ju hneď a vychutnajte si ju kedykoľvek!

Ak máte radi šošovicové jedlá, vyskúšajte aj náš dhal z červenej šošovice, rýchle šošovicové curry alebo fazuľovú polievku.

Korenistá šošovicová polievka

Čas potrebný na prípravu: 10 min

Čas potrebný na varenie: 45 min

Hotovo máte za: 55 min

Množstvo pre 4 osoby

  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 1 biela cibuľa
  • 2 mrkvy (ošúpané, nakrájané)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 čl mletej rasce
  • 1 čl curry korenia
  • 1/2 čl sušeného tymiánu
  • 1 konzerva krájaných rajčín
  • 1 hrnček hnedej šošovice (namočenej cez noc – nemusí byť)
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru alebo zeleninový bujón z DM
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 čl soli
  • štipka chili fliačikov
  • čerstvé mleté čierne korenie
  • 1 hrnček kelu alebo zeleného rímskeho šalátu /špenátu
  • 1 PL citrónovej šťavy

Ako na to:

  1. Zohrejte olivový olej v hlbokej panvici alebo hrnci. Môže sa vám to zdať veľa, ale vďaka nemu bude polievka bohatá.
  2. Keď je olej zohriaty, pridajte cibuľu a mrkvu. Miešajte, kým mrkva nezmäkne a cibuľa nie je priesvitná, takých 5 minút
  3. Pridajte cesnak, rascu, curry korenie a tymián. Varte, kým sa nerozvoňajú, často miešajte tak 30 sekúnd. Pridajte konzervu paradajok a varte ďalej pár minút.
  4. Teraz vhoďte šošovicu, vývar a vodu. Pridajte lyžičku šoli, trochu paprikových fliačkov, čierne korenie. Priveďte k varu. Nechajte bublať 25 minút, sledujte šošovicu, aby sa nerozvarila.
  5. Dajte dva hrnčeky polievky do mixéra a rozmixujte na kašu. Vráťte späť do hrnca
  6. Pridajte zelené, či už je to kel, alebo špenát a varte, kým nezmäkne.
  7. Hrniec dajte preč z tepla a primiešajte lyžicu citrónovej šťavy. Ak chcete polievku viac štipľavú pridajte chili fliačky.
  8. Podávajte horúcu. V chladničke vydrží 4 dni, prípadne ju zmrazte.

1 názor na “Korenistá šošovicová polievka”

  1. Pingback: Tofu wrap s krémovou nátierkou

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík